Funkcionerska kampanja, koju sa mesta predsednika republike već nedeljama sprovodi Aleksandar Vučić, ozbiljno je kršenje člana 112. Ustava koji reguliše nadležnosti predsednika države, ali i Zakona o sprečavanju korupcije.

Narodni poslanik Aleksandar Olenik poziva Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno pokrene postupak protiv predsednika republike Aleksandra Vučića, koji već nedeljama sprovodi funkcionersku kampanju za svoju stranku na republičkim i pokrajinskim izborima. Osim naglog pokretanja projekata, deljenja javnog novca i držanja glavne reči na skupovima stranke SNS, najočitije kršenje člana 112. Ustava koji reguliše nadležnosti predsednika države, ali i Zakona o sprečavanju korupcije, je ime liste koja treba da se odnosi na poslanike u republičkoj i pokrajinskoj skupštini, kao i u lokalnim samoupravama, a koja nosi upravo njegovo ime.

Agencija za borbu protiv korupcije već je opomenula Srpsku naprednu stranku zbog sličnog postupanja njihovih lokanih funkcionera, a krajnje je vreme da pod lupu i oštru reakciju Agencije dođe i kampanja koju Aleksandar Vučić, kao predsednik svih građana Srbije, sprovodi isključivo u korist svoje stranke i time direktno krši Ustav i zakone.

– Ne želimo da verujemo da snaga Agencije za borbu protiv korupcije doseže samo do lokalnih funkcionera, a ne i do predsednika države, jer niti jedan čovek ne sme da bude iznad zakona u savremenim demokratijama. Međutim, trenutno se čini kao da upravo tako jeste, jer Aleksandar Vučić od najavljenih decembarskih izbora svakodnevno protivustavno i protivzakonito deli državne pare, obećava gradnju mostova, menja trase puteva, čak i određuje lokacije transformatora za struju, te napada novinare i otvoreno proziva svoje političke neistomišljenike – istakao je Aleksandar Olenik, narodni poslanik stranke Vojvođani ZZV.

Nezavisne organizacije koje se bave praćenjem izbora u svakoj su analizi zaključile da je Vučić u klasičnom sukobu interesa jer sada nije kandidat na izborima, a pomaže poslanicima Srpske napredne stranke da budu izabrani. Na taj način učestvuje u izboru poslanika, koji bi po Ustavu trebali da ga kontrolišu.

– Umesto da, kako nalaže član 112. Ustava Republike Srbije, deli odlikovanja, akredituje ambasadore stranih država ili potpisuje zakone koje je usvojila Narodna skupština, Vučić je postao apsolutni gospodar svakog milimetra političke scene Srbije – zaključio je Olenik.

Olenik dodaje i kako gotovo svaki Vučićev javni nastup predstavlja i kršenje člana 50. Zakona o sprečavanju korupcije, jer ih koristi za promociju stranke SNS i otvoreno napadanje opozicije, te ističe da takvo „predstavljanje naroda“, koje zapravo predstavlja isključivo interese vladajuće stranke, treba da se najoštrije sankcioniše, jer ne samo da ne priliči, već i ozbiljno šteti demokratiji i onemogućuje zdravi politički razvoj Srbije.

Published On: 06. 12. 2023.By

Podeli ovu vest!

Povezane vesti

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protvzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

04. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protvzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine[...]

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

04. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima. Demokratizacija i[...]

Vlast gasi škole a diže crkve

01. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana. U Novom Sadu će se[...]