Povodom Svetskog dana borbe protiv femicida, potpredsednica Vojvođani LSV Bojana Begović upozorila je da sistem šalje veoma lošu poruku, a žene i devojke stavlja u nepovoljan položaj.

Svetski je dan borbe protiv femicida u Srbiji i ove godine dočekan bez definisanja femicida kao posebnog krivičnog dela. Država je potpuno zatajila u procesu zaštite žena od porodičnog nasilja, čemu svedoči poražavajuća statistika da je od 2010. zbog nasilja u porodici ubijeno čak 430 žena, a samo ove godine 31.

Potpredsednica Vojvođani LSV Bojana Begović upozorila je da sistem nedelovanjem po tom pitanju šalje veoma lošu poruku, a devojke i žene stavlja u nepovoljan položaj.

– Da li to država kaže da njihovi životi nisu dovoljno vredni? Kako tumačiti neprestano zabijanje glave u pesak i sve svoditi na lošu tradiciju u našem društvu? Sistem mora biti uređen na taj način da femicid bude jasno kategorisan, i da počinioci budu kažnjeni – istakla je Begović.

– Zakonodavci moraju u Krivični zakon uvesti kategoriju ubistva žene iz mržnje. Mora se mnogo veća pažnja posvetiti kontroli mera zabrane sa nasilnike i pooštriti kaznena politika. Slično je i sa silovanjem, koje mora biti mnogo strože kažnjavano – poručila je potpredsednica Vojvođana LSV Bojana Begović.

Vojvođani LSV pokrenuće i zvanične procedure za izmene zakona koji regulišu oblast nasilja nad ženama i pozivaju sve građane, institucije i organizacije da im u tom procesu pomognu.

Podeli ovu vest!

Povezane vesti

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

16. 06. 2024.|Komentari su isključeni na Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada[...]

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

15. 06. 2024.|Komentari su isključeni na Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku. Postoje osnovane sumnje da beloruske vlasti Gnjota traže[...]