Povodom Svetskog dana borbe protiv femicida, potpredsednica Vojvođani LSV Bojana Begović upozorila je da sistem šalje veoma lošu poruku, a žene i devojke stavlja u nepovoljan položaj.

Svetski je dan borbe protiv femicida u Srbiji i ove godine dočekan bez definisanja femicida kao posebnog krivičnog dela. Država je potpuno zatajila u procesu zaštite žena od porodičnog nasilja, čemu svedoči poražavajuća statistika da je od 2010. zbog nasilja u porodici ubijeno čak 430 žena, a samo ove godine 31.

Potpredsednica Vojvođani LSV Bojana Begović upozorila je da sistem nedelovanjem po tom pitanju šalje veoma lošu poruku, a devojke i žene stavlja u nepovoljan položaj.

– Da li to država kaže da njihovi životi nisu dovoljno vredni? Kako tumačiti neprestano zabijanje glave u pesak i sve svoditi na lošu tradiciju u našem društvu? Sistem mora biti uređen na taj način da femicid bude jasno kategorisan, i da počinioci budu kažnjeni – istakla je Begović.

– Zakonodavci moraju u Krivični zakon uvesti kategoriju ubistva žene iz mržnje. Mora se mnogo veća pažnja posvetiti kontroli mera zabrane sa nasilnike i pooštriti kaznena politika. Slično je i sa silovanjem, koje mora biti mnogo strože kažnjavano – poručila je potpredsednica Vojvođana LSV Bojana Begović.

Vojvođani LSV pokrenuće i zvanične procedure za izmene zakona koji regulišu oblast nasilja nad ženama i pozivaju sve građane, institucije i organizacije da im u tom procesu pomognu.

Published On: 26. 11. 2023.By

Podeli ovu vest!

Povezane vesti

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protvzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

04. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protvzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine[...]

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

04. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima. Demokratizacija i[...]

Vlast gasi škole a diže crkve

01. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana. U Novom Sadu će se[...]