NOVI SAD/BEOGRAD – Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti. Mrnuštik je gostujući na televiziji Prva pročitala nekoliko spornih stihova iz pesama Baje Malog Knindže, te istakla da je tako nešto neprimereno i nedopustivo pogotovo u Vojvodini koja je multinacionalna i multietnička sredina.

Na konstataciju voditeljke da su ligaši tražili zabranu koncerata ovog pevača, Mrnuštik je podsetila da su subotički i novosadski odbor LSV-Vojvođani u nekoliko navrata tražili zabranu određenih koncerata, te da su ligaši više puta ukazivali na to da vlast neprimereno nameće takvu vrstu narativa i govora mržnje koja je u stihovima Bajinih pesama.

– Subotički odbor LSV-Vojvođani je tražio zabranu koncerta na koji je crkva pozivala vernike pod šator, da dođu da slušaju Baju Malog Knindžu, a taj šator će biti postavljen u dvorištu škole, a ne crkve. A sve to na dan slave u Novom Žedniku. Vojvodina, kao multietnička i multinacionalna sredina, nije prostor gde bi se trebalo tako nešto promovisati – kazala je Mrnuštik i pročitala sporne stihove u kojima je izražena mržnja prema drugim nacionalnostima.

– Ne znam zašto gospodin Knindža ne peva to negde drugde, jer gde god je on pevao a ova vlast sprovodila politiku, tamo Srba ne da više nema nego su se vraćali ovde nazad ili na traktorima ili u sanducima. Ovaj tekst koji je jedan od mnogih, a većina je takva, je u suprotnosti sa članom 49. Ustava koji kaže da je zabranjeno i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Takođe, u suprotnosti je sa Zakonom o zabrani diskriminacije koji kaže u članu 11. da je zabranjeno izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva u javnim skupovima ili mestima dostupnim javnosti. Takođe, govor mržnje je govor kojim se napada ili omalovažava neka društvena ili etnička grupa – ukazala je Maja Mrnuštik i navela da je sve ovo kažnjivo, te da je zakonima predviđena i zatvorska kazna.

Prema njenim rečima, aktuelna vlast već godinama promoviše koncerte ovog pevača na svim televizijama, dele se besplatne karte za njegove nastupe i na taj način omasovljavaju posetu koncertima.

– Ova vlast umesto da bude vlast svih građana, ona je promoter ovakvih stvari. Baja kao Baja uopšte nije bitan. Bitan je narativ koji vi promovišete – kazala je Mrnuštik obraćajući se narodnom poslaniku Srpske napredne stranke Vladimiru Đukanoviću koji je takođe bio gost u emisiji.

Mrnuštik je istakla i da aktuelna vlast organizuje neprimerene proslave Badnjeg dana po Novom Sadu, gde se porodični praznik mira i tolerancije pretvorio u iživljavanje po kvartovima koji postaju ratne zone u kojima se šenluči, puca iz vatrenog oružja i lansira burad od karbita.

(SzILSV-Vojvođani, 22. 1. 2024)

Published On: 22. 01. 2024.By

Podeli ovu vest!

Povezane vesti

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protvzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

04. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protvzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine[...]

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

04. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima. Demokratizacija i[...]

Vlast gasi škole a diže crkve

01. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana. U Novom Sadu će se[...]