Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš uputio je, povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa na obale Normandije, telegram ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Australije, Belgije, Češke, Slovačke, Holandije, Grčke, Poljske i Norveške.

Tekst telegrama prenosimo u celosti.

Vaša ekselencijo,

Želeo bih da Vam u ime Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI i svoje lično ime, povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa na obale Normandije, poručim da se na današnji dan sećamo svih hrabrih vojnika iz Vaše zemlje koji su učestvovali u ovoj operaciji.

Šestog juna 1944. godine započela je završna borba sa nacističkim zlom i moramo se zauvek sećati hrabrih vojnika koji su životima platili borbu za okončanje najkrvavije epohe u istoriji Evrope.

Evropa je, uz veliku pomoć sovjetskih i američkih vojnika, pobedila zlo i pokazala da u njoj nema mesta za fašističke ideologije koje donose samo rat i nesreću.

I danas, sa brojnim izazovima, Evropa mora ostati ujedinjena i hrabra u borbi protiv fašizma, imperijalizma, nedemokratskih tendencija i politika koje za svoj osnov imaju ideologiju „krvi i tla“.

Večna slava i hvala svim palim borcima u oslobađanju Evrope!

Bojan Kostreš
predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

Podeli ovu vest!

Povezane vesti

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

16. 06. 2024.|Komentari su isključeni na Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada[...]

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

15. 06. 2024.|Komentari su isključeni na Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku. Postoje osnovane sumnje da beloruske vlasti Gnjota traže[...]