Aleksandra Marković Maleš

Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.

Od onih koji se na sve načine i po svaku cenu otimaju da budu na funkcijama na kojima jesu, tražimo ne samo da osude, nego da dokažu celokupnom društvu da, makar elementarno, razumeju značaj prosvetnih radnika, ljudi koji obrazuju i usmeravaju našu decu, buduće ljude koji će voditi ovo društvo.

Tražimo od člana beogradskog privremenog organa zaduženog za obrazovanje, od predsedavajućeg tog organa i bivšeg gradonačelnika Beograda, kao i ministarke prosvete da odmah, zajedno, posete napadnute prosvetne radnice, javno ih podrže i u njihovom prisustvu javno osude napadače, bahatu majku zvanu „znaš li ti ko sam ja“ i drugu zvanu „kosu ću ti počupati dok te moj hrabri muž šutira“. Da pokažu svima da rečenicu „znaš li ti ko sam ja“ može, eventualno, da izgovori profesor ili nastavnik kada ga napadaju roditelji ili učenici.

Istovremeno, tražimo od nadležnih organa, policije i tužilaštva, da hitno preduzmu sve mere iz opisa svog posla, procesuiraju nasilnike i, u cilju prevencije i daljeg sprečavanja ovakvih događaja, sve to urade uz redovno obaveštavanje javnosti o toku i rezultatima procesa.

Ako se ovo što tražimo ne desi i ne postane model funkcionisanja, nasilje prema prosvetnim radnicima i uopšteno rastuće nasilje u društvu nastaviće da raste do neslućenih granica. Zato što vlast, u tom slučaju, nastavlja da šalje poruke da je nasilje u redu, da je targetiranje legitimno, da je bahatost dobrodošla, da su kriminalci i prostitutke u rijaliti programima poželjni, da su preteće poruke ministara i drugih državnih funkcionera deo naše budućnosti.

Pošto do svih ovih osuda i postupaka koje tražimo od državnih funkcionera i institucija sasvim sigurno neće doći, onda molimo građane da još jednom dobro pogledaju kuda nas ova vlast vodi. Posebno to tražimo od onih koji su stava da su „svi isti“ i da zbog toga svoj glas daju onima koji im ponude više novca pred glasanje na izborima. Takvim odlukama dovode na vlast one koji podržavaju nasilje i nasilnike koji će sutra njih same da tuku, ubijaju i pljačkaju uz pitanje „znaš li ti ko sam ja“.

Aleksandra Marković Maleš
Potpredsednica
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

Podeli ovu vest!

Povezane vesti

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

15. 07. 2024.|Komentari su isključeni na Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

BEOGRAD – Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek,[...]

Puno je posla pred nama. Pobedićemo nasilničku i nedemokratsku vlast!

14. 07. 2024.|Komentari su isključeni na Puno je posla pred nama. Pobedićemo nasilničku i nedemokratsku vlast!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI danas obeležava 34. godišnjicu osnivanja. Jula 1990. godine, u danima narastajućeg nacionalističkog ludila, grupa Vojvođana formirala je političku partiju koja je od početka svog delovanja nastupala sa snažnih antinacionalističkih i[...]

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice…

13. 07. 2024.|Komentari su isključeni na Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice…

BEOGRAD – Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost[...]