Koalicija Vojvođani predala je listu za pokrajinske izbore na kojima će se boriti za decentralizaciju, jaku Vojvodinu i demokratsku Srbiju.

 

Vojvođani LSV u nedelju, 26. novembra 2023. godine su predali potpise za kandidaturu liste na pokrajinskim izborima koji će biti održani 17. decembra. Lista će nositi naziv VOJVOĐANI – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš.

Predajom potpisa, Vojvođani LSV danas su simbolički zaključili prvi deo obilazaka vojvođanskih gradova, sela i opština na kojima se okupio velik broj Vojvođan, željnih promena i drugačijeg tretmana Vojvodine.

– U ovim kutijama su potpisi hiljada ljudi koji su rekli da žele da Vojvodina bude tema na ovim izborima, što je nama potvrda i dodatan vetar u leđa da se borimo da se interesi i glas Vojvođana čuje gde god se odlučuje o nama. Vojvodina je evropski motor Srbije, Vojvodina mora da bude faktor promena! Zato 17. decembra računamo na vas, da izađete na izbore i da se zajedno izborimo da dobijemo ono što Vojvodini pripada i pokrenemo je – rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš prilikom predaje potpisa Pokrajinskoj izbornoj komisiji.

Vojvođani na ove izbore izlaze s programom čiji je cilj da ostvari suštinsku decentralizaciju Srbije, koja će Vojvodini omogućiti da se novac koji uplaćuje u centralni republički budžet ravnomerno vraća pokrajini i lokalnim samoupravama, ostavljajući trećinu u državnom budžetu Srbije. Takva podela, po ugledu na uspešne i razvijene Evropske demokratije, obezbedila bi prava koja Vojvodina treba da ima u skladu sa statusom autonomne pokrajine, a njenim gradovima i opštinama pravo da sami odlučuju šta je važno za razvoj njihove sredine.

– Mi sada imamo situaciju da o životu u našim gradovima i selima odlučuje vlast u Beogradu koja Vojvođanima već godinama vraća samo mrvicu od onog što oni uplaćuju u budžet Srbije. Od 5 dinara koje uplati u državni budžet, Vojvodini vrati samo 1 dinar! Zato zaostajemo, poljoprivreda stagnira, plate su male, a naši mladi odlaze. Mi predlažemo fer podelu – trećina državi, trećina Vojvodini, trećina gradovima i opštinama. Tražimo da se novac koji se zaradi u Vojvodini podeli na ravne časti. Takva podela znači brži razvoj Vojvodine i bolji život Vojvođana – zaključuje Kostreš.

Na republičkim izborima koalicija Vojvođani će u ovom izbornom ciklusu podržati listu koja za cilj ima promenu aktuelnog režima i koja se zalaže za proevropsku, pristojnu inormalnu Srbiju.

– Mi živimo ovde i delimo sudbinu svih građana Vojvodine, i ne možemo više dozvoliti da se Vojvodinu gura i drugi plan. Zato na pokrajinske izbore izlazimo samostalno – da se glas Vojvodine čuje! Nismo pristajali na koalicije kojima u fokusu nije Vojvodina, nego smo odlučili sami da uzmemo inicijativu i pokrenemo Vojvodinu. Na republičkim izborima daćemo podršku ideološki sličnim listama čiji je cilj rušenje režima, koje će se boriti za napredak Srbije, ali nezanemarujući Vojvodinu na tom putu – istakao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš, te dodao kako će odluka o podršci republičke liste biti objavljena u naredim danima.

Vojvođani pozivaju sve građane da 17. decembra izađu na izbore i svojim glasom podrže listu Vojvođana koja se bori za otvorenu, slobodnu, tolerantnu i evropsku Vojvodinu i Srbiju.

Published On: 26. 11. 2023.By

Podeli ovu vest!

Povezane vesti

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protvzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

04. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protvzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine[...]

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

04. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima. Demokratizacija i[...]

Vlast gasi škole a diže crkve

01. 03. 2024.|Komentari su isključeni na Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana. U Novom Sadu će se[...]