Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.

To telo je, po najavama iz vlade, trebalo da osmisli strategiju za poboljšanje uslova života u selima.

Sve je pratila velika medijska pompa, prenaglašen populizam praćen neprimerenom mitologizacijom.

Popis stanovništva 2022. je pokazao da sela u Srbiji nestaju. Taj proces je čak i ubrzan.

Istraživanja pokazuju da u Srbiji ima 4.709 sela, a čak 1.200 ih je u procesu nestajanja. Dve stotine sela nema stanovnika, 1.034 sela imaju manje od 100 stanovnika, 2.832 sela imaju više od 500 stanovnika, 50.000 kuća na selu je prazno, 150.000 kuća je privremeno nastanjeno, 200 sela je bez osobe mlađe od 20 godina. U 86 posto sela natalitet je u padu, a u 173 škole ide samo jedan učenik.

Nacionalni tim za spas sela se od 2019. godine oglasio samo nekoliko puta. Rezultata i aktivnosti nema. Centralizacija guši sela i male opšine, a javnost se tim problemom uopšte ne bavi.

LSV – VOJVOĐANI ne želi da tema propadanja sela zamre. Tražimo da Vlada Srbije što pre upozna javnost sa planom koji bi podrazumevao pomoć selima i građanima koji žive na selu.

Od mitova i legendi se ne živi. Tražimo konkretne planove i konkretne mere!

Aleksandar Marton
portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

Podeli ovu vest!

Povezane vesti

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

16. 06. 2024.|Komentari su isključeni na Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada[...]

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

15. 06. 2024.|Komentari su isključeni na Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku. Postoje osnovane sumnje da beloruske vlasti Gnjota traže[...]