Vojvođanski način života i duh tolerancije moraju biti očuvani.

U ratnim devedesetim godinama politika podela je za cilj imala narušavanje tih odnosa.

Nažalost, i danas postoje politike koje narušavaju međuetničke odnose i suživot u Vojvodini.

Član Izvršnog odbora Vojvođana LSV Jan Gages pozvao je Vojvođanke i Vojvođane, bez obzira na nacionalnu, versku ili zavičajnu pripadnost, da podrže izborne liste Vojvođana, i tako doprinesu jačanju položaja Vojvodine u okviru Srbije, ali i poboljšanju položaja nacionalnih zajednica u njoj.

– Nacionalne zajednice imaju mnoga prava propisana Ustavom Srbije i pratećim zakonima, ali valja pomenuti da su mnoga od njih samo mrtvo slovo na papiru. Škola u kojima se odvija nastava na jezicima manjina je sve manje, odeljenja su minijaturna, problem je sa nastavnim kadrom. Slično je u oblastima informisanja manjina. Privatizacija medija je dovela da gašenja brojnih radio stanica ili programa koji su bili na jezicima manjina. Nema više Radio Zrenjanina, Radio Kikinde, Radio Sombora, Radio Temerina… Službena upotreba jezika i pisma manjina je dobro propisana, ali se veoma često ne poštuje, a za to nema sankcija – istakao je Gages.

Dodao je da samo Vojvođani imaju sluha za ove probleme i da ih oni mogu rešavati.

– Zato cilj i mora biti što veći broj glasova za izborne liste Vojvođana i što veći uticaj na donošenje odluka – zaključio je Gages.

Na kraju je pozvao Vojvođanke i Vojvođane da izađu na izbore 17. decembra i pokažu da im je Vojvodina na srcu.

Podeli ovu vest!

Povezane vesti

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

16. 06. 2024.|Komentari su isključeni na Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada[...]

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

15. 06. 2024.|Komentari su isključeni na Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku. Postoje osnovane sumnje da beloruske vlasti Gnjota traže[...]